SK CZ

ABC Traditional Medica s. r. o

Tradičná čínska medicína

tradičná čínska medicína, masáž, tuina, akupunktúra, diagnostika

Dietetika v tradičnej čínskej medicíne - stravovanie šité na mieru

Na tejto stránke si môžete jednoducho pozrieť, ktoré potraviny v ktorom období by ste mali práve jesť vy - šité presne na Vás a na Vaše ťažkosti v ktorých ste sa nachádzali a nachádzate sa momentálne. Poznajte lešie seba a pomáhajte si, len vy rozhodujete o tom ako sa stravujete.

ČÍNSKÁ DIETETIKA

Motto:
"To čo chceš získať z potravy, musíš jesť vo väčšom množstve dlhšiu dobu."

 

ČÍNSKÁ DIETETIKA
Dietetika je hlavne preventivna záležitosť, či doplnenie liečby.
Strava by mala byť čo najlepšie straviteľná, aby sme z nej dostali čo najviac QI. Doporučuje sa jesť pravidelne, 2x až 5x denne, nie častejšie, pretože žalúdok potrebuje čas, aby sa mohol vyprázdňovať. 60% stravy by malo precházeať z neutrálnej skupiny. Raňajky teplé (kaše alebo polievky).

U potravin rozlišujeme:
 
1. Chuť
• kyselá (Yinová, sťahuje dovnútra a dole, využíva sa u nadmerného potenia,
výtokov, poklesu orgánov, u hnačiek, (šťovík, citrusy, letné jablká, šípky)
• sladká (mierne Yangová - plná - obilniny - nasýtia, dodá Qi, prázdna - ovocie,
čokolády - len na chvílu, kradne Qi, mierne dohora, uvolňuje, posiluje chudé
osoby, uvolňuje fyzicky a duševne, maximálně zvlhčuje, koncentrovaný cukor
poškozuje obličky — slezina prehradí obličky a prestane ich vyživovat)
• pálivá (rozhýbe a má smer von — otvára póry, pomáha poteniu napr. na začiatku prechladnutia, povzbuzuje trávenie, odľahčuje — reďkovka, fenykel, chren, zázvor,
skorica, hrebíček, kardamom)
• horká (dovnútra a dole, vysušuje, pretože sťahuje dole, ochlazuje, znižuje krvný
tlak, horúčku, prekyslenie žalúdku — obracia správnym smerom (napr. zelerová
vnať), chmel, púpava, ružičková kapusta, žito, hlávkový salát, palina,
jablčný ocot — kyslo horký — sťahuje vlhko, používa sa ku chudnutiu  (nie pre tých,
ktorí majú kožné ťažkosti)
• slaná (smer dole, preháňa, zlepšuje smer, zmäkčuje, na malé nádory, zvlhčuje)
 
2. Povaha
• studená (tropické ovocie, tvaroh, melóny, uhorky, citrusy, kefíry a zakysnuté potraviny)
• osviežujíce (je surovvá zelenina) paradajky - sladkokyselá chuť - nejjesť, kdo má poškodenú slezinu
• teplá (kuracie mäso, ovos je ľahko teplý)
• horká (baranie, zveriina)
• neutrálna (obiloviny, rýža - lepivá teplá skôr k pľúcam a slezine, nelepivá k ostatním orgánom, med - veľmi zvlhčuje, hovädzie - i sladké,
 
3. Příslušnosť k orgánom
 
4. Smerovanie
hore - dole, dovnútra - von
 
5. Úprava jedla
Yangová - pečenie, smaženie, grilovánie
Yinová - varenie, dusenie, pára

Výživa v súlade s ročními obdobiami podľa tradičnej čínskej medicíny

K vytvoreniu výživy podľa piatich elementov postupne došlo v priebehu niekoľko sto rokov praktikovania tradičnej čínske medicíny (TCM). Cieľom výživy podľa piatich elementov je pomocou energeticky vyváženej stravy vybudovánie zdravého organizmu a tým i prevencia chorôb. Energeticky vyrovnaná strava z čínského pohľadu znamená príjem potravín rôznych chutí, energií a funkcí v ľudskom tele a výber jedáll v súulade s Vašou konštitúciou a potrebami organizmu.
V TCM výžive sa najprv rozlišuj ú dve protikladné a doplňujíce sa energie jin a jang, ďálej termické pôsobenie jednotlivých potravín a nejdetailnějšie je rozdelenie všetkých potravín podľa ich príslušnosti k jednotlivým elementom.

Jin - jang
Klasické čínské texty prirovnávajú jin a jang síly s horou, ktorých časť je obrátená k slnku a čásť leží v tieni. Tieňová čásť hory je chladná, vlhká a tmavá, patrí jin. Slnečná strana je horká, svetlá a suchá, predstavuje jang. Ludia, ktorím je často chladno, majú skôr nízký tlak, túžía po teple, dovolenke najradšej trávia v južných slnečných krajinách, sú energeticky posunuti na jin stranu. Hyperaktivní, uponáhľaní ľudia sú tí s prevahou jangovej energie. Ochladzuúce, vlhké potraviny přrnášajú do organizmu potrebnú jin energiu a suché, zahrievajúce potraviny nám zaisťujú jang energii. Zjednodušene možno napísať, že pre ľudí, ktorí sa často cítia prechladnutí a vyčerpaní, je prospešná strava s prevahou jang energie. Naopak "horké nátury" budú lepšie prospievať  s prevahou osviežujícou jin energiiou.

Termické pôsobenie potravín
Termické pôsobenie potravín predstavuje ich schopnosť vyvolávať pocity chladu alebo tepla v ľudskom organizme. V praxi čínská medicína rozlišuje 5 možných energií, a to studená (silný jin), horká (silný jang), chladná (jin), teplá (jang) a neutrálna. Pozor, tieto popisy však nezodpovedajú aktuálnemu stavu potravín. Takto napríklad pri jedení feferónky práve vytiahnutej z chladničky (je studená) do organizmu  aj tak prímame potravinu, ktorá rychle naväzuje pocit horka. Znalosť teórie termického pôsobenia potravín je prakticky využitelná pri varení v súlade s ročnými obdobiami i pri príprave harmonizujícej stravy pre určitý konštitučný typ. Takto logicky v chladnú a vlhkú zimu pripravujeme viac zahrievajúcich jedál a naopak v suchom a horkom lete jedlá s prevahou chladivej energie. Pre zimomrivé jin typy opäť zahrievajúce polievky, omáčky a pečené jedlá, zatiaľ čo horkokrevní ľudia budú prospievať na šalátoch, surovom ovoci a zelenine alebo jedlách len krátko tepelne upravovaných.
Ku chladnejším potravinám patrí napríklad paradajky, uhorky, banány, kiwi, jogurty a minerálne vody. Neutrálnu energiu dodávajú luskoviny, mrkva, orechy, maslo, zemiaky. K zahrievajúcim potravinám patrí napríklad pohánka, ostré korenia, grilované mäsá.
Termické pôsobenie jednotlivých potravín nie je konštantne dané, ale mení sa vplyvom, spôsobom použitej kuchynskej úpravy a použitia dochucujících ingrediencí.

Päť elementov
Päť elementov: drevo, oheň, zem, kov a voda predstavuje 5 energetických kvalit, ktoré nájdeme všade okolo nás. Podľa TCM sa tieto jednotlivé elementy navzájom podporují a v presne danom poradí striedajú v priebehu dňa, roku i ľudského života. Pre prípravu zdravotne prospešného jedla je ideálne pri varení napodobňovať tento proces následnosti. Prakticky to znamená prípravu vyrovnaného jedla, obsahujíceho všetkých 5 elementov a v ideálním prípadě i pridávánie jednotlivých surovin v recepte podľa správného poradia. Každému elementu se ďalej pripisuje určitá chuť, pôsobenie v organizme, odpovedá určitým orgánom, emóciám a pocitom.

Poučenie z čínskej dietológie:
Na otázky typu sú jablká alebo hrušky zdravšie?, je lepšie jesť varenú alebo surovú stravu?, je dobré pravidelne jesť ostré jedlá, ostré korenia? .... neexistujú absolutné odpovede.
Každý z Vás je osobnosť s určitým genetickým základom, prostredím, v ktorom teraz žije, ľuďmi, ktorí ich obklopujú a predevšetkým zdravotnou kondíciou, formovanou doterajším životným a stravovacím spôsobom. Správná výživa je komplexná problematika, a jej doporučovanie vždy musí vychádzať z konkrétneho zdravotného a konštitučného stavu každého jednotlivca.
Preto pre všetkých chudých s hlbším záujmom o zdravotne prospešné stravovánie podľa TCM doporučujem ďaľšie štúdium. Pri postupne zlepšujícej sa výžive a tým i zdravotnom stave bude  každý z Vás lepšie cítiť energiu, ktorému jednotlivé potraviny a jedla dodávajú a prispievajú tak k všeobecnej pohode a taktiež i pocitu zdravia.
 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info