Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny
doplňuje qi sleziny
odvádza vlhkosť
posilňuje cievy
posilňuje pohyb čriev
vylučuje veterný chlad
vypudzuje parazitov
TCM charakteristika
teplota – mierne teplá
chuť – sladká
tropismus – pečeň, slezina, žalúdok
Ideálne zloženie, maximálna sila a účinnosť
Hliva (hliva ustricová, Pleurotus ostreatus) je lupeňovitá jedlá huba, ktorá rastie na mŕtvych stromoch alebo pňoch. Nachádzame ju v trsoch.
Vďaka biofermentácii a následnému spracovaniu metódou horúcovodné extrakcie ponúkame vysoko kvalitný výťažok z hlivy v ideálnom pomere účinných látok pre najlepšie výsledky:
min. 30 % polysacharidov (reálne býva 33-34 %)
O Hlive
Rastie v chladnejších oblastiach po celom svete, a to nejviac od teplejších jarných dní do novembra. Klobúky hlivy pripomínajú vačšie ustrice, odtiaľ pochádza jej meno, v angličtine potom znie oyster mushroom. Hliva je po stáročia známa v tradičnej čínskej medicíne, kde je využívaná k riešeniu mnohých zdravotných ťažkostí a je známa z básni dynastie Sung ako "the mushroom of flower heaven" (huba kvetinového neba). Pestovanie hlivy sa začalo až v polovine minulého storočia. Prekvapivo nie v Číne, ale v Európe (Taliansku a Maďarsku). Hliva ustricová je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, esenciálnych aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín a hlavne polysacharidov ‒ beta glukánov, kde je významný pleuran, ďalej terpény s ich predstaviteľom pleurotinom. Hliva je tiež zdrojom prírodných statínov, tj. látok znižujúcich hladiny tukov v krvi.