tradičná čínska medicína, masáž, tuina, akupunktúra, diagnostika

Dietetika v tradičnej čínskej medicíne - stravovanie šité na mieru

Na tejto stránke si môžete jednoducho pozrieť, ktoré potraviny v ktorom období by ste mali práve jesť vy - šité presne na Vás a na Vaše ťažkosti v ktorých ste sa nachádzali a nachádzate sa momentálne. Poznajte lešie seba a pomáhajte si, len vy rozhodujete o tom ako sa stravujete.

ČÍNSKÁ DIETETIKA

Motto:
"To čo chceš získať z potravy, musíš jesť vo väčšom množstve dlhšiu dobu."

 

ČÍNSKÁ DIETETIKA
Dietetika je hlavne preventivna záležitosť, či doplnenie liečby.
Strava by mala byť čo najlepšie straviteľná, aby sme z nej dostali čo najviac QI. Doporučuje sa jesť pravidelne, 2x až 5x denne, nie častejšie, pretože žalúdok potrebuje čas, aby sa mohol vyprázdňovať. 60% stravy by malo precházeať z neutrálnej skupiny. Raňajky teplé (kaše alebo polievky).

U potravin rozlišujeme:
 
1. Chuť
• kyselá (Yinová, sťahuje dovnútra a dole, využíva sa u nadmerného potenia,
výtokov, poklesu orgánov, u hnačiek, (šťovík, citrusy, letné jablká, šípky)
• sladká (mierne Yangová - plná - obilniny - nasýtia, dodá Qi, prázdna - ovocie,
čokolády - len na chvílu, kradne Qi, mierne dohora, uvolňuje, posiluje chudé
osoby, uvolňuje fyzicky a duševne, maximálně zvlhčuje, koncentrovaný cukor
poškozuje obličky — slezina prehradí obličky a prestane ich vyživovat)
• pálivá (rozhýbe a má smer von — otvára póry, pomáha poteniu napr. na začiatku prechladnutia, povzbuzuje trávenie, odľahčuje — reďkovka, fenykel, chren, zázvor,
skorica, hrebíček, kardamom)
• horká (dovnútra a dole, vysušuje, pretože sťahuje dole, ochlazuje, znižuje krvný
tlak, horúčku, prekyslenie žalúdku — obracia správnym smerom (napr. zelerová
vnať), chmel, púpava, ružičková kapusta, žito, hlávkový salát, palina,
jablčný ocot — kyslo horký — sťahuje vlhko, používa sa ku chudnutiu  (nie pre tých,
ktorí majú kožné ťažkosti)
• slaná (smer dole, preháňa, zlepšuje smer, zmäkčuje, na malé nádory, zvlhčuje)
 
2. Povaha
• studená (tropické ovocie, tvaroh, melóny, uhorky, citrusy, kefíry a zakysnuté potraviny)
• osviežujíce (je surovvá zelenina) paradajky - sladkokyselá chuť - nejjesť, kdo má poškodenú slezinu
• teplá (kuracie mäso, ovos je ľahko teplý)
• horká (baranie, zveriina)
• neutrálna (obiloviny, rýža - lepivá teplá skôr k pľúcam a slezine, nelepivá k ostatním orgánom, med - veľmi zvlhčuje, hovädzie - i sladké,
 
3. Příslušnosť k orgánom
 
4. Smerovanie
hore - dole, dovnútra - von
 
5. Úprava jedla
Yangová - pečenie, smaženie, grilovánie
Yinová - varenie, dusenie, pára

Výživa v súlade s ročními obdobiami podľa tradičnej čínskej medicíny

K vytvoreniu výživy podľa piatich elementov postupne došlo v priebehu niekoľko sto rokov praktikovania tradičnej čínske medicíny (TCM). Cieľom výživy podľa piatich elementov je pomocou energeticky vyváženej stravy vybudovánie zdravého organizmu a tým i prevencia chorôb. Energeticky vyrovnaná strava z čínského pohľadu znamená príjem potravín rôznych chutí, energií a funkcí v ľudskom tele a výber jedáll v súulade s Vašou konštitúciou a potrebami organizmu.
V TCM výžive sa najprv rozlišuj ú dve protikladné a doplňujíce sa energie jin a jang, ďálej termické pôsobenie jednotlivých potravín a nejdetailnějšie je rozdelenie všetkých potravín podľa ich príslušnosti k jednotlivým elementom.

Jin - jang
Klasické čínské texty prirovnávajú jin a jang síly s horou, ktorých časť je obrátená k slnku a čásť leží v tieni. Tieňová čásť hory je chladná, vlhká a tmavá, patrí jin. Slnečná strana je horká, svetlá a suchá, predstavuje jang. Ludia, ktorím je často chladno, majú skôr nízký tlak, túžía po teple, dovolenke najradšej trávia v južných slnečných krajinách, sú energeticky posunuti na jin stranu. Hyperaktivní, uponáhľaní ľudia sú tí s prevahou jangovej energie. Ochladzuúce, vlhké potraviny přrnášajú do organizmu potrebnú jin energiu a suché, zahrievajúce potraviny nám zaisťujú jang energii. Zjednodušene možno napísať, že pre ľudí, ktorí sa často cítia prechladnutí a vyčerpaní, je prospešná strava s prevahou jang energie. Naopak "horké nátury" budú lepšie prospievať  s prevahou osviežujícou jin energiiou.

Termické pôsobenie potravín
Termické pôsobenie potravín predstavuje ich schopnosť vyvolávať pocity chladu alebo tepla v ľudskom organizme. V praxi čínská medicína rozlišuje 5 možných energií, a to studená (silný jin), horká (silný jang), chladná (jin), teplá (jang) a neutrálna. Pozor, tieto popisy však nezodpovedajú aktuálnemu stavu potravín. Takto napríklad pri jedení feferónky práve vytiahnutej z chladničky (je studená) do organizmu  aj tak prímame potravinu, ktorá rychle naväzuje pocit horka. Znalosť teórie termického pôsobenia potravín je prakticky využitelná pri varení v súlade s ročnými obdobiami i pri príprave harmonizujícej stravy pre určitý konštitučný typ. Takto logicky v chladnú a vlhkú zimu pripravujeme viac zahrievajúcich jedál a naopak v suchom a horkom lete jedlá s prevahou chladivej energie. Pre zimomrivé jin typy opäť zahrievajúce polievky, omáčky a pečené jedlá, zatiaľ čo horkokrevní ľudia budú prospievať na šalátoch, surovom ovoci a zelenine alebo jedlách len krátko tepelne upravovaných.
Ku chladnejším potravinám patrí napríklad paradajky, uhorky, banány, kiwi, jogurty a minerálne vody. Neutrálnu energiu dodávajú luskoviny, mrkva, orechy, maslo, zemiaky. K zahrievajúcim potravinám patrí napríklad pohánka, ostré korenia, grilované mäsá.
Termické pôsobenie jednotlivých potravín nie je konštantne dané, ale mení sa vplyvom, spôsobom použitej kuchynskej úpravy a použitia dochucujících ingrediencí.

Päť elementov
Päť elementov: drevo, oheň, zem, kov a voda predstavuje 5 energetických kvalit, ktoré nájdeme všade okolo nás. Podľa TCM sa tieto jednotlivé elementy navzájom podporují a v presne danom poradí striedajú v priebehu dňa, roku i ľudského života. Pre prípravu zdravotne prospešného jedla je ideálne pri varení napodobňovať tento proces následnosti. Prakticky to znamená prípravu vyrovnaného jedla, obsahujíceho všetkých 5 elementov a v ideálním prípadě i pridávánie jednotlivých surovin v recepte podľa správného poradia. Každému elementu se ďalej pripisuje určitá chuť, pôsobenie v organizme, odpovedá určitým orgánom, emóciám a pocitom.

Poučenie z čínskej dietológie:
Na otázky typu sú jablká alebo hrušky zdravšie?, je lepšie jesť varenú alebo surovú stravu?, je dobré pravidelne jesť ostré jedlá, ostré korenia? .... neexistujú absolutné odpovede.
Každý z Vás je osobnosť s určitým genetickým základom, prostredím, v ktorom teraz žije, ľuďmi, ktorí ich obklopujú a predevšetkým zdravotnou kondíciou, formovanou doterajším životným a stravovacím spôsobom. Správná výživa je komplexná problematika, a jej doporučovanie vždy musí vychádzať z konkrétneho zdravotného a konštitučného stavu každého jednotlivca.
Preto pre všetkých chudých s hlbším záujmom o zdravotne prospešné stravovánie podľa TCM doporučujem ďaľšie štúdium. Pri postupne zlepšujícej sa výžive a tým i zdravotnom stave bude  každý z Vás lepšie cítiť energiu, ktorému jednotlivé potraviny a jedla dodávajú a prispievajú tak k všeobecnej pohode a taktiež i pocitu zdravia.
 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Naše webová stránka ukládá data na vašem zařízení (cookies a úložiště prohlížeče), aby bylo možné identifikovat vaši relaci a dosáhnout základní funkčnosti platformy, zážitku z prohlížení a zabezpečení.
Můžeme ukládat data na vašem zařízení (soubory cookie a úložiště prohlížeče), abychom mohli poskytovat doplňkové funkce, které zlepšují váš zážitek z prohlížení, ukládat některé vaše preference bez uživatelského účtu nebo bez přihlášení, používat skripty a/nebo zdroje třetích stran, widgety atd.
Použití analytických nástrojů nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich návštěvníků a tomu, jak naši stránku používají. Můžeme použít nástroje první nebo třetí strany ke sledování nebo zaznamenávání vašeho procházení našich webových stránek, k analýze nástrojů nebo komponent, se kterými jste interagovali nebo je používali, k zaznamenávání konverzních událostí a podobně.
Můžeme používat soubory cookie a nástroje třetích stran k vylepšení nabídky produktů a/nebo služeb naší nebo našich partnerů, její relevance pro vás na základě produktů nebo stránek, které jste navštívili na tomto webu nebo na jiných webových stránkách.
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení